Tarjonta itämaisen tanssin harrastajille Suomessa

Sen jälkeen, kun itämainen tanssi rantautui Suomeen 1970-luvun lopulla, se on kasvattanut hitaasti suosiotaan, ja varsinkin internetin yleistymisen myötä laji on tullut suuremman yleisön tietoon. Itämaisen tanssin terveysvaikutukset on myös pantu merkille. Monet aloittavat harrastuksen esimerkiksi kansalais- tai työväenopiston tai jonkun tanssikoulun järjestämällä alkeiskurssilla.

Lajiin erikoistuneita tanssikouluja sekä tanssikursseja järjestäviä yhdistyksiä löytyy kuitenkin aina eteläisimmästä Suomesta Lappiin saakka, joten mikäli innostut lajista tosissasi, niin tanssiharrastusta kannattaa jatkaa nimenomaan itämaisiin tansseihin erikoistuneiden tahojen piirissä. Alalta löytyy monia paikallisia yhdistyksiä, joten myös heidän säännöllisesti järjestämillä kursseilla pääsee jatkamaan tanssiharjoituksia omien kykyjen ja osaamisen mukaisesti. Usein tanssikoulut ja yhdistykset saattavat olla orientoituneita myös johonkin tiettyyn tyylisuuntaan, ja jotkut yhdistykset julkaisevat alan lehtiä, joten yhdistykseen liittymisestä voi olla laajemminkin iloa.

Alan tapahtumia

Tunnetuin suomalainen itämaisen tanssin tapahtuma on varmastikin ”Oriental Dance Festival of Finland”, joka järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1996. Festivaali on viikonlopun mittainen tapahtuma, jossa eri tanssiryhmät pääsevät näyttämään taitojaan ja esittelemään vuoden aikana oppimaansa. Sieltä haetaan myös vaikutteita ja vinkkejä tanssiin ja pukuihin. Tapahtumassa on myös mukava tutustua muihin harrastajiin – olivat he sitten ennestään tuntemattomia tai monivuotisia tuttuja. Festivaali onkin vuoden kohokohta monelle lajin harrastajalle.

Muuten eri tanssikoulut ja -yhdistykset järjestävät eri puolilla Suomea omia tapahtumiaan, jotka kestävät muutamista tunneista jopa useisiin päiviin, kuten esimerkiksi ”Helsinki Oriental Summer Sessions”, joka kestää neljä päivää. Myös monissa muissa yleensäkin tanssiin liittyvissä tapahtumissa pääsee tutustumaan itämaiseen tanssiin. Yksi ehkä tunnetuimmista on Helsingin Messukeskuksessa vuosittain järjestettävä ”Tanssi Vieköön” -tapahtuma, joka on Euroopankin mittapuun mukaan iso tanssin ystävien kohtauspaikka.

Tanssiesityksiä saattaa nähdä myös eri kansanmusiikkifestivaaleilla itämaisen kansanmusiikkiesityksen yhteydessä, tai esimerkiksi Helsingin Taiteiden Yö -tapahtumassa. Myös muilla kesän festivaaleilla voi törmätä yksittäisiin tanssiesiintyjiin tai tanssiryhmiin.

Suomessa suurin osa esiintyjistä on juurikin tanssikoulujen ja -yhdistysten omia ryhmiä tai sitten yksittäisiä tanssitaiteilijoita, mutta löytyy täältä myös etniseen tanssiin erikoistunut tanssiryhmä, jonka voi tilata esiintymään esimerkiksi häihin, tai muihin juhliin ja tapahtumiin.