Tule mukaan yhdistystoimintaan!

Lähes kaikki harrastus- tai aatteelliset yhdistykset pyrkivät parantamaan ja edistämään edustamaansa asiaa. Lisäksi yhdistysten erilaisissa tapahtumissa ja heidän järjestämillään kursseilla ja leireillä tapaa samasta asiasta kiinnostuneita ihmisiä, joten yhdistykseen liittyminen on yleensä jäsenelleen antoisaa. Itämaisiin tansseihin erikoistuneet yhdistykset luonnollisestikin pyrkivät tuomaan esiin itämaisen tanssiharrastuksen hyviä puolia ja tekemään lajia tunnetuksi – mutta myös tiedottamaan jäsenilleen maailman tapahtumista oman alansa sisällä.

Monet yhdistykset kertovat kotisivuillaan tarkemmin yhdistyksensä historiasta ja tarkoitusperistä, ja jäseneksi hyväksytään yleensä henkilöt, jotka hyväksyvät kyseessä olevan yhdistyksen toimintaperiaatteen. Tosin joillain yhdistyksillä on yksityiskohtaisempiakin vaatimuksia; he voivat vaatia jäsenhakijoiltaan esim. aikaisempaa kokemusta itämaisen tanssin harrastuksesta. Luonnollisestikin esimerkiksi tanssinopettajien yhdistyksissä on vaatimuksena, että jäseneksi pyrkivä on tanssin opettaja.

Mitä iloa on jäsenyydestä?

Kuten kaikki yhdistykset, niin myös itämaisten tanssien harrastajien yhdistykset järjestävät jäsenilleen monenlaista toimintaa. Yleensä jäsenillä on etuoikeus osallistua tanssitunneille, kursseille ja erilaisiin tapahtumiin sekä yhteisiin illanistujaisiin, mutta usein yhdistykset tarjoavat jäsenilleen mahdollisuutta osallistua myös tapahtumien järjestämiseen. Mikäli nautit esiintymisestä, niin saatat jopa päästä mukaan tanssiesityksiin esiintymään, vaikka et olisikaan ammattilainen.

Joillain yhdistyksillä saattaa olla oma varasto alaan liittyviä vaatteita, kirjoja, musiikkia, opetusvideoita ja muita tarvikkeita, joita jäsenet voivat joko vuokrata tai lainata. Jotkut julkaisevat omaa jäsenlehteä, joka sisältyy vuosittaiseen jäsenmaksuun.

Yhteisen, yhdistyksen järjestämän toiminnan kautta pääsee paremmin sisään itämaisen tanssin maailmaan ja saa erinomaisen mahdollisuuden tutustua alan ammattilaisiin sekä muihin harrastajiin. Jäsenillä on myös paremmat mahdollisuudet vaikuttaa siihen, mitä kaikkea yhdistys järjestää ja koska – ja jos yhdistyskärpänen iskee oikein kunnolla, saatat jopa päätyä yhdistyksen hallitukseen! Silloin on entistä paremmat mahdollisuudet olla etulinjassa lajin puolestapuhujana ja toimijana.

Jäsenen raskaat velvollisuudet

Totta puhuen suurin osa yhdistyksistä ei juurikaan velvoita jäseniään tekemään yhtään mitään. Tärkein (ja lähes ainoa) velvollisuus on se, että maksaa yhdistyksen yleiskokouksessa määrätyn suuruisen jäsenmaksunsa ajallaan. Mikäli jäsen ei tästä huolehdi, on yhdistyksen hallituksella yleensä oikeus erottaa jäsen.

Siinäpä ne velvollisuudet sitten pääasiassa olikin. Yhdistys siis pääasiassa antaa paljon enemmän jäsenilleen kuin ottaa, joten yhdistykseen liittymistä ei voi kuin suositella!